Micropigmentarea este o modalitate universală de a vă evidenția frumusețea naturală, de a conferi buzelor, sprâncenelor sau ochilor o formă mai strălucitoare și mai expresivă, precum și de a economisi timp pentru machiaj și bani pentru procurarea produselor cosmetice decorative. Orice femeie poate recurge la micropigmentare, întrucât procedura nu are restricții de vârstă. Totuși, există unele contraindicații. Printre acestea se numără sarcina și alăptarea.
În această perioadă atât de frumoasă, femeile însărcinate se confruntă cu stres emoțional din cauza schimbărilor externe și hormonale. Prin urmare, în această perioadă (inclusiv în timpul travaliului), femeile doresc să arate frumoase și atractive, optând pentru micropigmentarea sprâncenelor și a altor zone. Poate fi efectuată micropigmentarea în timpul sarcinii și alăptării? Despre acest subiect, citiți mai multe în acest articol.
De ce unele femei doresc să-și facă un machiaj semipermanent în timpul sarcinii?
Adesea, la studiourile de machiaj semipermanent se adresează femeii însărcinate pentru micropigmentarea sprâncenelor. Această dorință nu apare din întâmplare. Există unele motive:
- În timpul sarcinii, echilibrul hormonal al femeilor suferă modificări, fapt care influențează în mod direct percepția acestora asupra anturajului și a propriei persoane. Este posibil ca femeile însărcinate să aibă complexe cu privire la aspectul lor din cauza creșterii în greutate. Prin urmare, apare dorința de a se transforma și de a deveni mai atractivă;
- Trăsăturile faciale se pot schimba în timpul sarcinii: nasul sau buzele se pot mări, forma și chiar culoarea sprâncenelor pot suferi modificări. Astfel se poate ajunge la dorința de transformare prin procedura de micropigmentare;
- Femeile aflate în concediu de maternitate au la dispoziție mult mai mult timp. Prin urmare, se decid la unele acțiuni pentru care nu aveau timp anterior;
- Deoarece „mi-am dorit-o de mult timp aceasta”.
Bineînțeles, aceasta este o decizie personală și motivele pentru care se dorește obținerea unui machiaj semipermanent în timpul sarcinii pot fi diverse. Însă motivele pentru care se recurge la micropigmentare nu sunt atât de importante precum contraindicațiile în perioada sarcinii și a alăptării.
Micropigmentarea este periculoasă în cazul femeilor însărcinate și a celor care alăptează
În general, atunci când o femeie însărcinată se adresează la studioul de machiaj semipermanent, masterii refuză efectuarea procedurii. Întrucât există probabilitatea ca rezultatul să nu fie pe placul viitoarei mame. Aceasta se datorează dereglărilor hormonale. În această perioadă, organismul poate reacționa în mod imprevizibil, iar efectul machiajului semipermanent poate să nu fie cel dorit. Totuși, acest lucru este relativ și individual. Adesea, efectul obținut este exact așa cum s-a planificat – superb.
Senzații de durere
Tehnicile moderne de micropigmentare presupune injectarea superficială a pigmentului sub piele, și, prin urmare, sunt puțin traumatizante și nedureroase. Adesea, în timpul procedurii, este posibil să nu fie necesară aplicarea de anestezice (un avantaj pentru femeile însărcinate, deoarece medicamentele pe bază de lidocaină sunt contraindicate în cazul acestora). Însă acest aspect este relativ. Pentru unele persoane este doar o ușoară furnicătură și compară durerea cu cea de pensare a sprâncenelor, în timp ce pentru altele poate fi o „durere insuportabilă”.
Reacții alergice
Pigmenții de calitate superioară sunt hipoalergenici, astfel încât riscul apariției unor reacții alergice este redus la zero. Totuși, există probabilitatea ca masterii începători să folosească pigmenți de calitate inferioară. În acest caz, nu poate fi exclusă apariția unor reacții alergice. De aceea, este important să vă adresați la studiouri profesionale pentru micropigmentarea sprâncenelor și a altor zone, care sunt preocupate în primul rând de oferirea unui rezultat de calitate și de sănătatea clientului, și doar apoi de profit.
Riscuri și leziuni
Pentru a economisi bani, multe femei adesea apelează la masteri începători sau la cei care lucrează în condiții nesatisfăcătoare. De exemplu, la domiciliu, într-o cameră fără echipament etc. Aceasta poate crea anumite riscuri. În primul rând, există pericolul ca procedura să fie efectuată în mod necorespunzător. În consecință, se va obține un efect inestetic care va trebui fie corectat printr-o altă procedură, fie îndepărtat cu laser. În al doilea rând, pielea este traumatizată în timpul micropigmentării, devenind astfel o „ușă deschisă” pentru diferite infecții. În cazul în care tehnicianul folosește consumabile nesterile, există riscul sporit ca infecția să pătrundă în sânge, provocând inflamații, supurații sau consecințe mai grave.
Interdicția ginecologului
Înainte de a vizita salonul, trebuie să consultați medicul ginecolog cu privire la toleranța individuală a procedurii de micropigmentare în timpul sarcinii. Dacă apar complicații în această perioadă, este mai bine să nu riscați și să amânați procedura pentru mai târziu.
Un alt aspect este că niciun master nu va oferi o garanție de 100% cu privire la calitatea și rezultatul așteptat al machiajului semipermanent realizat în timpul sarcinii. Aceasta se datorează schimbării fondului hormonal, care afectează direct organismul. Este posibil ca, în această perioadă, pigmentul să fie absorbit doar parțial, iar culoarea acestuia să nu fie cea dorită. Cel mai adesea, organismul nu acceptă pigmentul, iar efectul machiajului semipermanent este invizibil.
Când este cel mai potrivit moment pentru micropigmentare în timpul sarcinii?
Primul trimestru de sarcină este cel mai important. De fapt, în această perioadă se formează fătul, așa că femeia însărcinată trebuie să se protejeze în totalitate, atât pe ea cât și pe făt, de factorii externi negativi. Din nefericire, majoritatea avorturilor spontane se produc în primele trei luni de sarcină. De aceea, viitoarea mamă ar trebui să evite pe cât posibil stresul și emoțiile negative. Prin urmare, micropigmentarea este contraindicată în această perioadă.
În al treilea trimestru de sarcină, când fătul este deja dezvoltat, pericolul de avort spontan scade datorită stabilizării fondului emoțional al femeii. Totuși, trebuie să cunoașteți că, după prima ședință de micropigmentare sprâncene, este necesar retușul, de aceea este important să adaptați momentul pentru micropigmentare, astfel încât efectuarea retușului să se reușească înainte de nașterea copilului. Totodată, trebuie să țineți cont că procedura durează aproximativ 1,5-2 ore și că femeia însărcinată va trebui să stea nemișcată pe spate în tot acest timp, lucru dificil de suportat în cazul unei burți mari.
Este oare dureroasă procedura de micropigmentare?
Micropigmentarea sprâncenelor sau a altor zone este o procedură destul de serioasă, care implică traumatizarea pielii. Având în vedere că zonele faciale sunt sensibile, iar femeile însărcinate sunt vulnerabile, de aceea acestea pot avea dureri puternice în timpul procedurii. În consecință, acest lucru poate duce la contracții uterine (al tonusului) și la efecte negative pe care acestea le-ar putea provoca. Totuși, există tehnici de micropigmentare care se permit în cazul femeilor însărcinate, fără a fi îngrijorate de apariția durerii. De exemplu, tehnica sprâncene efect pudrat. Aceasta este o procedură cu traumatizare minimă a pielii care poate fi efectuată fără anestezie și este complet nedureroasă.
Pentru a vă putea bucura de rezultat și siguranță, este mai bine să efectuați micropigmentarea sprâncenelor sau a altor zone după șase luni de la nașterea copilului. Atunci nivelul hormonal se normalizează treptat, sistemul nervos se stabilizează și femeia se simte ca înainte de sarcină.
Dacă femeia însărcinată consideră că este foarte important de a-și face machiajul semipermanent în timpul perioadei de sarcină, cel mai bine ar fi să opteze pentru tehnicile moderne de micropigmentare: sprâncene powder sau microblading. Spre deosebire de tatuaj, unde pigmentul este injectat sub piele la adâncimea de până la 1,5 mm, în cazul microbladingului sau sprâncene efect pudrat, pigmentul se injectează sub piele la adâncimea nu mai mult de 1 mm. În ce privește senzațiile de durere, acest aspect face ca procedura să fie mai ușor suportabilă.
Se permite efectuarea sprâncenelor pudrate în timpul sarcinii sau alăptării?
Sprâncene powder – o tehnică de micropigmentare absolut unică, principiul căreia este bazat pe introducerea pigmentului la o adâncime de până la 1 mm sub piele, adică în straturile superioare. De aceea, micropigmentarea efect pudrat poate fi aplicată în cazul femeilor însărcinate fără teama de durere sau altor reacții negative și consecințe. Un alt aspect legat de avantajul acestei tehnici este acela că în timpul procesului de vindecare, rareori se formează cruste groase, ci doar descuamare fină. Respectiv, pentru femeia însărcinată, aceasta constituie un alt avantaj – va arăta perfect.
Sprâncenele powder este o tehnică absolut sigură, care poate fi realizată chiar și în cazul femeilor care alăptează. Se caracterizează printr-o serie de avantaje și puține dezavantaje.
Există diferențe în micropigmentarea buzelor, pleoapelor și a sprâncenelor în timpul sarcinii și care sunt consecințele?
Diferențele în ce privește procedurile de micropigmentare buze, pleoape și sprâncene sunt nesemnificative. Practic, acestea constau în senzațiile de durere. Procedura de micropigmentare sprâncene este mai puțin dureroasă decât cea a buzelor sau a pleoapelor. De aceea, trebuie evitată micropigmentarea ochilor și a buzelor în timpul sarcinii.
Se permite micropigmentarea în timpul alăptării?
În perioada de alăptare, organismul mamei tinere trece prin mari schimbări. Hormonii pot deveni o adevărată barieră în calea asimilării pigmentului, respingându-l. Există riscul deosebit de mare de a obține un rezultat negativ în primele 1-2 luni de alăptare. Probabilitatea unui rezultat reușit al machiajului semipermanent sporește la aproximativ a șasea lună după naștere. Totuși, masterii nu vă pot garanta un rezultat de 100%. Dacă doriți să obțineți un efect frumos, opțiunea ideală este să efectuați micropigmentarea sprâncenelor înainte de sarcină și alăptare.
Există pericole privind efectuarea micropigmentării în perioada de alăptare?
Nu există o poziție unică cu privire la faptul dacă se permite sau nu procedura de micropigmentare în perioada de alăptare (lactație). Unii pediatri susțin că nu, alții afirmă că machiajul semipermanent nu afectează nicidecum alăptarea (calitatea, cantitatea de lapte matern etc), deoarece pigmentul nu pătrunde în lapte.
Totuși, există o părere comună, și anume că procedura de micropigmentare buze nu se admite în perioada alăptării. Aceasta poate provoca inflamarea herpesului, iar pentru evitarea acesteia, masterii recomandă administrarea de antihistaminice cu câteva zile înainte de ședință. Însă în cazul femeilor care alăptează, aceste medicamente sunt contraindicate, deoarece nu sunt compatibile și pot ajunge în lapte și, în consecință, în organismul copilului. Procedura de micropigmentare pleoape este posibil de efectuat, însă nu e de dorit, ținând cont că e suficient de dureroasă.
Merită menționat faptul că, în perioada de alăptare și lactație, din cauza schimbărilor hormonale, pragul de durere al mamei care alăptează poate scădea. Iar ca urmare, procedura de machiaj semipermanent în perioada de alăptare poate fi, în principiu, dureroasă. Senzațiile de durere ar putea afecta lactația.
Micropigmentarea în perioada sarcinii: se permite sau nu
Decizia de a efectua sau nu machiajul semipermanent în perioada sarcinii sau alăptării (perioada lactației) aparține fiecărei persoane. Doar ea este responsabilă atât pentru sănătatea propria, cât și pentru viața copilului ei. Cu toate acestea, vă putem recomanda să nu efectuați micropigmentarea sprâncenelor în caz că:
- Există erupții cutanate, răni sau zgârieturi în zona care urmează să fie efectuat machiajul semipermanent;
- Tensiune arterială ridicată;
- S-a constatat prezența alergiei la coloranți sau viitoarea mamă este alergică;
- Diagnosticarea contracții uterine sau este prezent riscul unui avort spontan;
- Perioada sarcinii este însoțită de complicații;
- Prag scăzut al durerii;
- În primele trei luni de sarcină.
Vă recomandăm să nu vă adresați la masteri, care lucrează la domiciliu, unde lipsește îngrijirea corespunzătoare a locului în care se efectuează procedura. Este important să acordați atenție materialelor și a celor care vor fi folosite în timpul procedurii. Dispozitivele speciale trebuie prelucrate cu antiseptic, iar acele trebuie să fie de unică folosință (ideal ar fi să se folosească module individuale). De asemenea, masterul trebuie să deschidă consumabilele de unică folosință în prezența clientului, să folosească mănuși, mască, bonetă și să vă ofere o bonetă de unică folosință. După ședință, este important să respectați instrucțiunile recomandate de îngrijire – masterul va trebui să vă informeze în acest sens. Și cel mai important, nu vă supuneți riscului. Dacă simțiți vreo problemă de sănătate după ședință, trebuie să consultați imediat medicul.