Decolorarea buzelor, asimetria, orice defect vizibil sau dorința de a accentua forma și nuanța buzelor le determină pe multe femei să recurgă la tatuarea buzelor. Cu adevărat, tehnicile moderne de micropigmentare buze oferă posibilitatea de a obține rezultate extraordinare, care pot combina aspectul estetic și camuflarea problemelor. Oare este atât de simplu precum pare? În acest articol, vom analiza în detaliu procedura de micropigmentare buze, prezentând toate avantajele și dezavantajele acesteia.
Ce este tehnica modernă micropigmentare buze?
Tehnica modernă de tatuaj al buzelor este complet diferită de procedura efectuată în anii '90, perioadă în care aceasta abia începea să devină cunoscută în țară. În prezent a ajuns să fie numită micropigmentare și prezintă un nou mod de tatuare. Micropigmentarea buzelor se aplică cu ajutorul unui aparat de machiaj permanent, în care acul inserează pigmentul în straturile superioare ale pielii, nu mai adânc de 0,8 mm. Pigmenții, folosiți la vopsire, sunt special concepuți pentru machiajul semipermanent. Acest tip de pigmenți au o compoziție mai ușoară, conțin ingrediente naturale, conferă o nuanță frumoasă și sunt bine absorbiți de organism, fără a provoca reacții alergice. Principalul avantaj este eliminarea treptată și fără probleme a acestora din organism.
Tatuajul modern include mai multe tehnici. Fiecare are propriile avantaje și oferă un efect specific. Să le analizăm pe fiecare în parte.
Micropigmentare buze ombre
Stil clasic inconfundabil, de la care a pornit serviciul de tatuare a buzelor. La fel ca în trecut, poate fi efectuată cu sau fără contur și umbrire. Se diferențiază doar prin pigmenții utilizați și nuanțele acestora. De cele mai multe ori, pentru obținerea unui aspect îngrijit al buzelor, se folosesc nuanțe naturale și fine. Totuși, la dorința clientei, se poate alege orice culoare, de la roz la roșu intens și bordo.
Micropigmentare buze ombre – soluția ideală de a camufla orice defect din zona buzelor, de a modifica forma, de a adăuga vizual volum și de a corecta forma buzei superioare sau inferioare. Tehnica permite accentuarea buzelor, făcându-le strălucitoare și expresive.
Tatuaj buze 3D/6D
Este o tehnică de combinare a pigmenților în scopul redării volum buzelor. În realitate, tehnica respectivă nu diferă cu nimic de cea ombre și este mai mult o strategie de marketing pentru a atrage clientele. Cu toate acestea, este considerată o tehnică individuală și se efectuează prin folosirea mai multor nuanțe, ceea ce permite realizarea unei nuanțe sau prelucrarea unei zone pentru a fi corectată.
Tehnica tatuaj buze 3D/6D este eficientă pentru redarea volumului buzelor, dar ajută și la acoperirea unor mici imperfecțiuni. Nuanțele pot fi de orice culoare, însă cel mai important este ca acestea să se armonizeze și să ofere o trecere uniformă.
Micropigmentare buze aquarelle
Aceasta este cea mai avansată tehnică pentru care optează majoritatea femeilor. Deși tehnica aquarelle nu este concepută pentru a acoperi imperfecțiunile, totuși aceasta nu și-a pierdut popularitatea. Și totul datorită faptului că buzele aquarelle arată cât se poate de natural și de firesc. Nuanțele pigmenților sunt în principal nude, fine, pastelate și delicate. Rezultatul acestei tehnici vă permite să obțineți buze superbe, ușor voluminoase. Nu accentuează fața, dar arată totuși fresh. Efectul este discret, fără a necesita aplicarea machiajului. Dar, în același timp, buzele arată impecabil și bine îngrijite.
Aspecte pro si contra: micropigmentare buze
De ce tatuajul buzelor continuă să fie atât de apreciat? Deoarece această tehnică:
- Înlocuiește complet produsele cosmetice decorative. Creionul, rujul, luciul de buze nu vor mai fi necesare, deoarece buzele își păstrează întotdeauna, în orice împrejurare, aceeași culoare. Puteți să mâncați, să beți, să masați și chiar să vă mușcați buzele (odată ce acestea sunt complet vindecate), culoarea și forma vor rămâne neschimbate, exact așa cum au fost realizate de master.
- Presupune o îngrijire minimă a pielii după ședință. Iar aceasta va dura cel mult o săptămână. Printr-o îngrijire adecvată și o executare profesională a tehnicii, vă puteți aștepta la un rezultat minunat.
- Ajută la corectarea și schimbarea vizuală a formei, la ascunderea anumitor imperfecțiuni și este considerată cea mai sigură modalitate de a vă transforma buzele. În plus, la dorință, tatuajul poate fi combinat cu augmentarea buzelor cu acid hialuronic cu condiția să se respecte consecutivitatea corectă. Despre acest subiect am descris anterior în acest articol.
- Pielea se vindecă rapid – în decurs de 3-5 zile. Datorită introducerii pigmentului la suprafață, pielea este minim traumatizată. În cazul în care se utilizează anestezic, procedura este nedureroasă.
Totuși, există câteva dezavantaje pe care trebuie să le cunoașteți:
- Procedura necesită pregătire profesională. Este foarte important să apelați la un master cu experiență, care cunoaște bine detaliile de înserare a pigmentului. Dacă pigmentul va fi injectat prea adânc, este foarte probabil ca acesta să formeze o altă nuanță. Iar procedura va fi, de asemenea, destul de dureroasă.
- Există posibilitatea apariției herpesului după procedură. Tatuajul nu este cauza apariției, dar poate fi totuși factorul care provoacă acest virus. Puteți citi despre acest subiect aici.
- Este posibilă apariția inflamației după procedură. Însă, dacă procedura este efectuată corect, va dispărea de la sine în câteva ore.
- Nivelul de calificare al masterului este foarte important. La fel de esențial este și nivelul studioului în care se efectuează procedura. În acest caz, contează foarte mult calitatea anestezicului, a pigmentului, a echipamentului, condițiile de igienă și alegerea nuanței pigmentului pentru a obține aspectul dorit. Veți beneficia de un rezultat frumos și reușit doar dacă veți respecta toate regulile și cerințele.
Contraindicațiile procedurii micropigmentare buze
Un alt dezavantaj semnificativ este că tatuajul buzelor are contraindicații. Toate acestea sunt contraindicații standard și sunt valabile pentru toate tipurile și tehnicile de machiaj permanent: cancer, diabet insulino-dependent, SIDA, HIV, epilepsie, coagulare sanguină deficitară. În special, tatuajul poate provoca herpes – în cazul în care acesta se formează pe buze procedura nu trebuie efectuată până când nu se vindecă complet.
Cum se desfășoară ședința de micropigmentare buze?
Principiul realizării procedurii este același, indiferent de tehnica aleasă. Unica diferență este modul de elaborare a schemei. Înainte de tehnica de conturare, masterul trasează cu creionul forma și, după ce este aprobată, trece cu aparatul de-a lungul conturului. În continuare, se creează un efect de umbrire prin „zgârierea” pielii. Pigmentul este introdus în straturile superioare ale pielii. Masterul alege singur adâncimea și, de obicei, nu este mai adâncă de 0,8 cm.
La finalul procedurii, se aplică un produs de vindecare pe buze și se oferă sfaturi privind îngrijirea pielii și măsuri de prevenire.
Este dureroasă procedura de machiaj permanent buze?
Machiajul permanent al buzelor poate fi considerat o procedură dureroasă. Din acest motiv, procedura se efectuează întotdeauna folosind un gel anestezic. Prin urmare, procedura se efectuează întotdeauna cu un gel anestezic. Nu se recomandă efectuarea tatuajului fără aplicarea anestezicului și, de asemenea, serviciul este contraindicat femeilor însărcinate și mamelor tinere care alăptează.
Atunci când este folosit un anestezic, durerea este redusă la minimum. Cu toate acestea, este important nivelul de durere și senzația individuală a clientului. În unele cazuri, chiar și atunci când se folosește un anestezic, unele femei pot simți o ușoară senzație de furnicături în timpul ședinței de tatuaj. Partea bună este că procedura nu durează mai mult de o oră și jumătate.
Cum și cât timp se vindecă buzele după procedură?
Perioada de vindecare și recuperare durează 25-28 de zile. Aproximativ 5 zile sunt necesare pentru vindecarea completă a pielii, iar restul timpului este destinat regenerării pielii, fixării pigmentului și formării rezultatului final în urma factorilor externi și a reacției organismului.
În primele 2 zile, nuanța va fi mai strălucitoare din cauza eliminării limfei în prima zi și a uscării acesteia pe pielea buzelor. Deja începând cu a 3-a zi, se formează descuamarea și necesitatea de a scărpina zona tatuată. În a 5-7-a zi, descuamarea dispare, iar nuanța buzelor devine mai deschisă, mai naturală.
După prima săptămână, procesul de regenerare a pielii continuă. Deși pielea s-a vindecat, este important să respectați în continuare recomandările masterului privind îngrijirea tatuajului.
Îngrijirea buzelor după micropigmentare
Îngrijirea zonei tatuate este destul de simplă. În această perioadă se recomandă:
- În primele 24 de ore și/sau pe măsură ce se produce drenajul limfatic, curățați zona cu șervețele igienice sau cu dischete de bumbac înmuiate în clorhexidină.
- În prima zi după procedură, evitați băuturile fierbinți, sarea, zahărul și sărutul.
- Consumați băuturi folosind doar paiul.
- Dacă suferiți de o infecție herpetică, începeți să luați Acyclovir sau alte medicamente antivirale imediat după procedură.
- Hidratați în mod regulat pielea cu ajutorul unor produse. Masterul vă va informa despre ce trebuie să aplicați pe buze după micropigmentare – aceste recomandări trebuie respectate.
Ce nu se recomandă să faceți după procedură?
Aburirea pielii în perioada de recuperare. Prin urmare, șederea în cadă pentru o perioadă lungă de timp, precum și mersul la piscine, saune și activitățile sportive prelungite în aer liber sunt strict interzise. Dacă aceste îndrumări sunt neglijate, rezultatul poate fi distribuirea neuniformă a pigmentului, formarea petelor și modificarea nuanței.
Scăldatul în bazinele acvatice timp de 7 zile, până când exfolierea nu a dispărut complet. Atât timp cât pielea nu s-a vindecat, scăldatul în bazinele acvatice prezintă riscul de infecție, care va afecta direct rezultatul. În cel mai bun caz, pigmentul va forma pete sau se va decolora. Însă, în cel mai rău caz, va trebui să consultați un medic și să luați antibiotice.
Băile de soare și expunerea la lumina directă a soarelui pentru perioade lungi de timp. Razele ultraviolete au un efect negativ asupra pigmentului, fapt ce poate cauza decolorarea acestuia. Pielea supusă arsurilor solare încetinește procesul de regenerare a pielii. Astfel, se va obține o culoare estompată sau o altă nuanță. Înainte de a vă expune la soare, aplicați pe piele o cremă cu valoarea ridicată a factorului de protecție solară (SPF) și să încercați să acoperiți buzele, purtând o pălărie cu boruri largi.
Consumul de băuturi alcoolice. Băuturile alcoolice reduc imunitatea, fapt care prelungește vindecarea și recuperarea pielii.
Cum să vă pregătiți pentru procedura de micropigmentare buze?
Pregătirea pentru micropigmentarea buzelor este la fel de importantă ca și îngrijirea ulterioară. Metodele de pregătire sunt standard, mai multe detalii despre acest aspect am prezentat în articolul cum să vă pregătiți pentru micropigmentare.
Pe scurt, cu câteva zile înainte de procedură, este necesar să evitați consumul de alcool, să luați antibiotice și medicamente anticoagulante.
Dacă suferiți de o infecție herpetică, (ați avut o infecție herpetică cel puțin o dată în viață), începeți să luați medicamente antivirale imediat după ședință.
Înainte cu 4-5 zile de micropigmentare, evitați orice proceduri estetice sau cosmetice care pot afecta pielea buzelor (peeling, exfoliere). Este necesar să îndepărtați machiajul de pe buze înainte de procedură.
Cât timp se menține tatuajul buzelor?
Durata rezultatului depinde de tehnica aleasă și de nuanța pigmentului. În general, perioada este de 1,5-2 ani. Însă, efectul poate varia în funcție de saturația culorii. De exemplu, efectul buzelor aquarelle rezistă aproximativ un an și jumătate, datorită utilizării culorilor nude, care, atunci când pigmentul se elimină și se estompează, efectul devine mai repede invizibil. Tatuajul realizat în această tehnică poate rezista mai puțin, deoarece se folosește mai puțin pigment.
Micropigmentarea buzelor în tehnica ombre ține aproximativ 3 ani, datorită nuanței mai intense, care se estompează mai greu.
De asemenea, stilul de viață, „comportamentul” individual al organismului și chiar obiceiurile influențează durata efectului. Persoanele care obișnuiesc să își muște buzele se pot aștepta ca efectul tatuajului buzelor să dureze mai puțin timp.
Un factor important îl constituie retușul. Dacă se realizează la 30-45 de zile de la prima ședință, efectul va fi mai îndelungat, deoarece corecția ajută la saturarea buzelor cu nuanță.
Care pot fi unele efecte adverse ale machiajului permanent buze
Principala consecință a tatuajului de buze care apare cel mai frecvent este formarea herpesului după ședință. Machiajul permanent nu provoacă infecția cu herpes (excepția ar fi utilizarea repetată a acelor de unică folosință, dacă acest lucru este practicat de vreun master sau studiou). Însă acesta provoacă virusul care se află în organism datorită stimulării terminațiilor nervoase aflate la nivelul buzelor. Ca rezultat, apare o veziculă herpetică și mai târziu se formează o rană.
Inflamarea buzelor și reacțiile alergice sunt mai puțin întâlnite. Mai rar, pot fi întâlnite inflamarea buzelor și reacțiile alergice. Acest lucru indică lipsa de profesionalism a masterului, folosirea unor pigmenți de calitate inferioară sau, în cazuri rare, reacția organismului la aceștia.
Cum să evitați efectele adverse?
- Luați medicamente antivirale cu 2-3 zile înainte și după ședință, în cazul în care știți că aveți herpes în organism. Astfel de medicamente vor împiedica dezvoltarea infecției și nu vor afecta rezultatul tatuajului. Rețineți! Procedura este interzisă în cazul în care aveți deja herpes. Se recomandă să așteptați până când pielea se va reface complet și abia apoi să efectuați tatuajul.
- Adresați-vă doar masterilor profesionali din studiouri cu o bună reputație și o mulțime de recenzii pozitive. Nu vă recomandăm să apelați la masterii care lucrează la domiciliu sau la cei care abia și-au început cariera. La alegerea studioului ar trebui să vă ghidați pe baza unui portofoliu extins și a unor recenzii reale care pot fi citite pe diverse site-uri și forumuri tematice.
Merită să vă faceți micropigmentarea buzelor?
Cu siguranță merită dacă doriți să vă bucurați de o nuanță frumoasă a buzelor fără să folosiți ruj, gloss sau creion. Tatuajul va camufla perfect nuanța albăstruie, va corecta vizual asimetria și va adăuga volum buzelor.
Însă toate avantajele procedurii pot fi obținute doar dacă sunt respectate cu strictețe regulile și recomandările privind pregătirea pentru procedură, îngrijirea ulterioară a pielii și alegerea masterului potrivit.
Adresați-vă la masterii profesionali și veți descoperi toate beneficiile machiajului permanent al buzelor.