Microblading sprancene: cea mai obiectivă prezentare a tehnicii de micropigmentare, argumente pro și contra

8777

Microblading – una dintre primele tehnici de micropigmentare a sprâncenelor, care a apărut în România, devenind foarte rapid populară. În mod surprinzător: o metoda unică de micropigmentare, la acea vreme, a eliminat imediat toate dificultățile pentru femei, legate de îngrijirea zilnică a sprâncenelor. În plus, machiajul semipermanent este un panaceu chiar la prezența unor defecte în zona sprâncenelor, deoarece camuflează eficient și durabil orice defect.

Cu doar 5 ani în urmă, această tehnică era considerată practic unica modalitate de a uita, pentru o perioadă îndelungată, de necesitatea de a aplica machiaj, obținând o formă frumoasă de sprâncene bine conturate pentru cel puțin un an și jumătate sau doi ani. Însă în prezent, în timp ce fiecare artist tatuator (inclusiv cei începători) efectuează acest serviciu, microbladingul și-a dezvăluit nu doar avantajele, ci și dezavantajele majore.

În calitate de studiou de micropigmentare, vă putem explica în detaliu, pe baza experienței noastre, ce este microbladingul, care sunt caracteristicile sale specifice și ce eventuale riscuri pot apărea în urma acestei proceduri.

Microblading: în ce constă procedura?

Microbladingul – una dintre tehnicile de micropigmentare. Se distinge de alte tehnici, de exemplu, sprâncene efect pudrat, prin folosirea unui manipulator, un stilou cu o lamă subțire, pentru crearea desenului. Masterul folosește lama pentru a face microincizii sub forma firelor de păr, care apoi sunt umplute cu pigmenți. În acest fel, se recreează creșterea părului, ajustându-i lungimea, grosimea și unghiul de înclinare. Iată de ce, tehnica mai este denumită: fir cu fir.

Procedura poate fi efectuată, de asemenea, folosindu-se un aparat vibrator standard cu un ac fin. Anume această opțiune este cea mai des utilizată în saloanele de machiaj semipermanent. Prin această metodă de micropigmentare se obține un rezultat mult mai natural și, totodată, se previne unele efecte secundare specifice microbladingului, realizată cu manipulatorul.

Tehnica este aleasă în funcție de aspectul final al firelor de păr. Aceasta depinde nu doar de preferințele clientului, ci și de aspectul inițial al sprâncenelor, de existența oricăror imperfecțiuni și de rezultatul care trebuie obținut cu ajutorul tatuajului în această tehnică. Există două tehnici de bază.

  • Europeană. Are ca scop crearea firelor de păr de aceeași grosime, lungime și volum și în aceeași direcție de creștere. Cel mai adesea se folosește pentru umplerea parțială a sprâncenelor. De exemplu, în cazul în care firele de păr au căzut în anumite porțiuni și necesită a fi acoperite. În rest, tehnica europeană este practic rar aplicată, deoarece nu presupune crearea sprâncenelor cu aspect natural;
  • Orientală. Aceasta oferă un aspect mai firesc sprâncenelor prin trasarea firelor de păr după o schemă diferită, mai apropiată de cea naturală. Firele de păr au lungimi și grosimi diferite și pot varia în funcție de saturația culorii. Această tehnică este mai răspândită și mai des recomandată de masterii studiourilor de machiaj semipermanent.

Odată cu apariția noilor tehnici de micropigmentare, microbladingul a dobândit noi metode de realizare: este posibilă trasarea firelor de păr puțin nedefinite, creând un efect de pudră sau chiar un efect de sprâncene colorate prin trasarea firelor de păr într-un contur neuniform.

Nu întotdeauna este posibil să se „comande” o anumită tehnică, oricât de mult v-ați putea dori. În fond, fiecare persoană are propriul tip de piele, nivel individual de grăsime și densitate. Prin urmare, tehnica dorită nu va arăta întotdeauna armonios și poate duce mai târziu la dezamăgire. De aceea, vă recomandăm să vă bazați pe sugestiile masterului dvs. Acesta va identifica zonele problematice, tipul de piele și va alege tehnica care vă va oferi sprâncene perfecte.

Care este diferența dintre microblading și tatuajul clasic?

Tatuajul și microbladingul sunt două tehnici complet diferite. Acestea se disting prin modul în care sunt realizate, tipul de colorant și adâncimea de injectare. La realizarea tatuajului se folosește un pigment special, care este injectat sub piele la adâncimea de până la 1,5 mm. Are o textură mai fluidă. În cazul microbladingului se folosește un pigment mai dens care este injectat sub piele la adâncimea de 0,8 mm. Aceasta înseamnă că efectul tatuajului se menține timp de mulți ani. În timp, pigmentul nu se descompune complet, așa cum se produce în cazul pigmenților folosiți la microblading, ci doar parțial. Astfel, culoarea tatuajului se modifică și poate dobândi chiar nuanțe imprevizibile, de la albastru și gri la roșu. Totul depinde de calitatea pigmentului și de modul în care acesta este perceput de organism.

De asemenea, tehnica de realizare a tatuajului și a microbladingului este diferită. În timpul procedurii de microblading, masterul face mici incizii sub forma firelor de păr și introduce pigmentul. În cazul tatuajului, acul este introdus sub piele și pigmentul este injectat în mod aleatoriu. Acesta este motivul pentru care tehnica machiajului semipermanent poate fi utilizată pentru a crea forme și contururi perfect uniforme și definite. Tatuajul nu poate realiza acest efect.

Există, de asemenea, deosebiri în privința amplorii traumatizării pielii și senzațiilor de durere. Cu cât acul este introdus mai adânc, cu atât pielea este mai afectată. Iar ca urmare, senzația de disconfort este mult mai intensă. De aceea, tehnica fir cu fir este mai puțin traumatizantă. Așadar, tatuajul clasic al sprâncenelor este considerată una dintre cele mai traumatizante și dureroase tehnici disponibile la ora actuală.

Cui i se potrivește tehnica fir cu fir?

În mod obiectiv, microbladingul nu poate fi considerat astăzi o tehnică individuală. De obicei, între firele de păr rămâne un spațiu liber, făcând astfel ca sprâncenele să arate mai puțin naturale. Însă această tehnică de micropigmentare prezintă un avantaj deosebit: ascunde perfect imperfecțiunile. Prin urmare, microbladingul se recomandă dacă:

  • Există lacune în sprâncene. Firele noi de păr vor acoperi zonele „albe”, vor completa firele de păr existente și vor accentua forma, dându-i un contur definit;
  • Sprâncenele lipsesc în întregime. Nicio altă tehnică nu poate soluționa această problemă atât de eficient ca aceasta. Prin microblading se pot reproduce complet firele de păr, chiar și în situațiile în care sprâncenele lipsesc din anumite motive;
  • Sprâncenele sunt prea rare și subțiri. Trasarea firelor de păr suplimentare va oferi sprâncenelor un aspect vizual mai voluminos și mai bogat în culoare.

Tehnica se îmbină perfect cu alte tehnici de micropigmentare a sprâncenelor. În combinație cu tehnica powder, se obțin sprâncene superbe, frumos conturate și colorate deopotrivă. Totodată, acestea arată cât se poate de natural. Par a fi ușor retușate. În acest caz, microbladingul devine un instrument esențial în crearea unor sprâncene naturale, atractive și frumoase.

Cât timp durează efectul procedurii microblading sprâncene?

Efectul tehnicii fir cu fir se menține timp de 1,5-2 ani. După corecție, culoarea sprâncenelor arată foarte intensă. Apoi, treptat, devine mai deschisă, deoarece pigmentul se absoarbe sub piele în mod natural. Prin urmare, tehnica fir cu fir prevede utilizarea pigmenților naturali. Astfel de coloranți sunt fabricați pe bază de minerale. Evident, că este un produs de calitate superioară.

Durata unui asemenea efect are avantajele și dezavantajele sale. Este posibil ca unele persoane care au recurs la microblading să dorească să-și prelungească rezultatul pentru mai mulți ani, deoarece li se pare că nu este suficient și vor trebui să repete procedura. Totodată, există posibilitatea de a schimba tehnicile de machiaj semipermanent, alegând alte opțiuni, ca experiment. Niciun master nu va stabili cu exactitate cât timp va fi vizibil efectul – depinde doar de modul în care organismul fiecăruia percepe pigmentul.

Avantajele tehnicii

Printre beneficiile incontestabile ale microbladingului sunt:

  • Asemenea altor tehnici de micropigmentare, aceasta nu necesită folosirea produselor cosmetice pentru sprâncene. Datorită efectului de lungă durată, vă simțiți confortabil și încrezător în orice situație. Machiajul sprâncenelor nu va curge dacă veți fi prinsă în ploaie sau veți înota în mare/piscină; dimineața vor arăta îngrijite și aranjate, iar culoarea va fi saturată și naturală.
  • Microbladingul permite camuflarea imperfecțiunilor 100%. Asimetria, aspectul neuniform, coada „cioplită”, căderea firelor de păr, lacunele, orice alte defecte și mici neajunsuri vor fi ascunse în mod eficient și permanent de firele de păr frumoase create de estetician.

Dezavantajele tehnicii

Iar acum, să vorbim în mod obiectiv despre adevăratele neajunsuri:

  • Procedura solicită profesionalism, iar efectuarea inciziilor implică precizie chirurgicală. Masteri cu adevărat profesionali sunt foarte puțini, în ciuda faptului că aproape fiecare artist de machiaj semipermanent oferă acest serviciu;
  • Microbladingul implică multe riscuri și este posibil să nu producă rezultatul dorit. De altfel, aceasta depinde direct de abilitatea și experiența masterului. În cazul în care pigmentul este injectat puțin mai adânc decât se cuvine, acesta va forma cicatrici și, în timp, culoarea se va schimba cu siguranță într-o culoare care nu este naturală. De asemenea, dacă nu e introdus suficient de adânc este posibil ca pigmentul să „migreze” și va fi eliminat în curând odată cu celulele moarte. Desigur, nu este periculos, dar vă poate crea o experiență negativă care vă va afecta mult timp;
  • Vindecarea pielii are loc diferit pentru fiecare persoană. În cazul unora nu rămân semne în urma inciziilor, în timp ce în cazul altora, dacă ajung în mâinile unui master debutant, se pot forma cicatrici. Iar dacă nu se acordă atenție pielii după procedură, cicatricile sunt inevitabile;
  • După fiecare incizie, se eliberează limfa, care, atunci când se amestecă cu pigmentul, produce un aspect albăstrui sau roșiatic, în cazul în care adâncimea de inserție este aleasă incorect. Aceasta impune necesitatea efectuării corecției mult mai frecvent – o dată la șase luni. În plus, corecția devine o cerință absolută în cazul acestei tehnici, deoarece, în timp, pigmentul se dizolvă, se decolorează și firele de păr devin estompate, aspect deloc atrăgător.

  • Nu se potrivește pentru toate tipurile de piele. De exemplu, microbladingul este contraindicat în cazul tenului gras, deoarece pigmentul începe să estompeze destul de repede din cauza creșterii grăsimii. De asemenea, se recomandă o anumită precauție în cazul persoanelor cu tenul mixt sau deschis.

Studioul nostru nu recomandă microbladingul ca procedură separată. Întrucât tehnica în sine nu este simplă, iar în contact cu caracteristicile individuale ale pielii fiecărei persoane, poate produce reacții adverse. Totuși, dacă clientul dorește sau dacă există o necesitate specială din cauza prezenței unor imperfecțiuni în zona sprâncenelor, vom efectua procedura cât mai eficient posibil.

Este dureroasă procedura de microblading?

Este dificil de calificat procedura respectivă ca fiind puțin traumatizată sau nedureroasă. Deși lama produce incizii doar la suprafața pielii, zona afectată este destul de mare. De aceea, microbladingul trebuie efectuat doar după ce a fost aplicat anestezic. Prin urmare, procedura nu este recomandată femeilor însărcinate și celor care alăptează. Prin utilizarea gelului anestezic, aproape toate senzațiile neplăcute sunt eliminate.

Cum arată sprâncenele după microblading: fotografii înainte și după procedură

Cum se efectuează procedura de microblading sprâncene?

Procedura presupune un proces ce include câteva etape.

Etapa 1. Consultația masterului

Maestrul oferă consultanță clientului cu privire la orice întrebare. Cel mai des, domnișoarele sunt interesate de poze cu lucrările realizate de master, vizualizând portofoliul, adresează întrebări legate de senzațiile de durere, aspectul și rezultatul tatuajului.

Etapa 2. Elaborarea schemei

Schema se realizează cu un creion special. Se creează forma, se desenează firele de păr, se ia în considerare volumul și densitatea, adică toți factorii care influențează rezultatul final. Schema este analizată în detaliu și corectată la necesitate. Clientul trebuie să fie pe deplin satisfăcut, de aceea munca se desfășoară atât timp cât este necesar. La această etapă, se selectează și culoarea pigmentului. Acesta se bazează pe preferințele personale ale clientei, precum și pe culoarea pielii, ochilor și a părului. După alegerea detaliată, se elaborează schema finală – cea care va fi reprodusă cu ajutorul machiajului semipermanent.

Etapa 3. Aplicarea anestezicului

Deși microbladingul nu este considerat a fi o tehnică foarte traumatizantă, pentru a reduce disconfortul se utilizează analgezice. Gelul se aplică în jurul sprâncenelor și se produce un efect de amorțire, care atenuează orice senzație. Frecvența de aplicare a anestezicului diferă de la un studiou la altul. De exemplu, în studioul nostru, folosim anestezicul în două etape – înainte de ședință și în timpul acesteia. O astfel de metodă contribuie la diminuarea maximă a oricăror senzații neplăcute.

Etapa 4. Efectuarea procedurii

Odată ce anestezicul a început să acționeze, esteticianul începe ședința. Acesta trasează ușor fiecare fir de păr, urmând modelul schemei. Imediat ce firele principale de păr sunt conturate, se aplică anestezicul suplimentar pentru diminuarea senzațiilor de durere.

Etapa 5: Consultația repetată

La finalul ședinței, masterul va oferi consiliere cu privire la îngrijirea ulterioară a pielii după microblading. Se va aplica, de asemenea, o cremă antiinflamatoare. De regulă, esteticianul vă va recomanda să efectuați o programare pentru ședința de corecție la o lună de la ședința inițială.

De fapt, etapele de efectuare a microbladingului nu diferă de alte tehnici de micropigmentare. Unica diferență constă în modul de executare a tehnicii în sine. Întreaga procedură durează aproximativ 2 ore. La început, sprâncenele vor fi foarte întunecate și cu efect de saturație. Însă, pe măsură ce pielea se vindecă, pigmentul se va lumina, căpătând naturalețe și o nuanță estetică.

Cum să vă pregătiți pentru procedura de microblading sprâncene?

Înainte de ședința de microblading, nu se recomandă efectuarea oricărei proceduri cosmetice ce ar putea produce traumatizarea pielii: pensarea firelor de păr, peeling, exfolierea tenului sau aplicarea diferitor produse care ar putea provoca înroșirea pielii sau reacții alergice. Orice detalii trebuie discutate în prealabil cu masterul. De exemplu, dacă aveți tenul gras, este necesar să îndepărtați excesul de grăsime cu produse speciale. Dacă ați efectuat recent vreo procedură cosmetică, este important să vă anunțați artistul de machiaj semipermanent. Rețineți, de aceasta depinde rezultatul!

Îngrijirea pielii după procedura de microblading

Durata efectului, precum calitatea și ritmul de recuperare a pielii depind de îngrijirea pielii după ședință. Este foarte important să se acorde atenție pielii după microblading, deoarece procedura implică traumatizarea dermului, care are nevoie să se vindece corespunzător. Pentru o vindecare corectă și rapidă a pielii, este necesar să:

  • Evitați contactul cu apa în primele ore după procedură (atât după ședința de bază, cât și cea de corecție). În scopul prevenirii pătrunderii bacteriilor în rănile deschise și pentru a evita infectarea pielii;
  • Curățați zona tatuajului la fiecare 15 minute, timp de câteva ore, cu o dischetă de bumbac înmuiată în clorhexidină. În a doua jumătate a zilei, intervalul de curățare poate fi extins la câteva ore. Important este să nu permiteți ca limfa secretată să se usuce;
  • Îndepărtați excesul de umiditate după spălare. Se recomandă să folosiți o dischetă de bumbac;
  • Aplicați o cremă hidratantă pe pielea uscată și curată. De exemplu, unguente speciale recomandate de master (Boro Plus, Bepanthen, etc). Va fi suficient de aplicat în strat subțire. De asemenea, puteți folosi vaselină, care este un hidratant excelent. Important este să nu lăsați să se usuce, altfel formarea crustelor mari nu va putea fi evitată;
  • Spălați și aplicați produsul de cel puțin 3 ori pe zi, repetând procedura înainte de culcare.

Ce nu se permite să faceți în perioada recuperării pielii după microblading?

Există o listă de acțiuni care sunt interzise în perioada de vindecare a pielii. Printre acestea se numără:

  • Recurgerea la orice servicii și produse cosmetice în decurs de o lună după procedură: creme, geluri, exfoliante, peeling și alte produse cosmetice pentru sprâncene, inclusiv produse cosmetice decorative;
  • Vizitarea băilor sau a saunelor;
  • Exerciții fizice intense pentru a evita transpirația excesivă a frunții;
  • Băi de soare. Odată ce pielea s-a vindecat, trebuie folosită cremă de protecție solară;
  • Îndepărtarea crustelor formate;
  • Scărpinarea excesivă a sprâncenelor dacă aveți senzații de mâncărime. Puteți folosi un bețișor de bumbac pentru a scărpina ușor marginea sprâncenelor.

În cazul în care aveți îndoieli cu privire la faptul că veți deteriora efectul microbladingului, cel mai bine este să vă consultați cu esteticianul. În plus, nu uitați că orice contact cu pielea necicatrizată se permite doar cu mâinile curate.

Contraindicații privind procedura de microblading

Tehnica de micropigmentare fir cu fir, asemenea oricărei alte proceduri cosmetice, implică și contraindicații. Printre acestea se numără:

  • Boli virale, răceală, infecții fungice, febră;
  • Diabet zaharat, coagularea slabă a sângelui, hipertensiune arterială;
  • Afecțiuni dermatologice, tumori maligne și benigne;
  • HIV, hepatită;
  • Predispoziție la atacuri de panică, epilepsie;
  • Ten extrem de gras;
  • Persoanele care suferă de demodecoză;
  • Sarcina și alăptarea.

Dacă prezentați anumite afecțiuni medicale enumerate în lista de contraindicații privind procedura de microblading, consultați-vă în prealabil cu medicul și cu esteticianul. Nu vă puneți sănătatea în pericol.

Este necesară efectuarea corecției după procedura de microblading?

Nimeni, nici măcar un master mega-profesionist de machiaj semipermanent, nu va putea garanta un rezultat perfect 100% după ședința inițială. În cazul unora, organismul acceptă pigmentul mult mai bine, în cazul altora poate fi mai dificil, iar organismul încearcă să îl elimine complet. În plus, tenul gras al pielii și alți factori precum clima, stilul de viață și calitatea îngrijirii în urma procedurii de microblading pot influența rezultatul. Artistul tatuator poate să creeze sprâncene perfecte, să respecte în totalitate regulile de efectuare a tehnicii, să ofere consiliere detaliată clientului cu privire la îngrijire, însă în final se vor obține sprâncene nereușite, deoarece mulți factori nu depind nici de master, nici de client.

Trebuie să cunoașteți că, după prima ședință, pigmentul poate fi eliminat din cauza pielii grase, a razelor UV, a reacției organismului sau ca urmare a unei îngrijiri necorespunzătoare a pielii în perioada de vindecare. Prin urmare, acesta este motivul pentru care se necesită efectuarea corecției.

Cu ajutorul procedurii de corecție microblading sprancene, se elimină orice imperfecțiune formată în timpul perioadei de regenerare a pielii. Dacă este necesar, toate firele de păr sunt trasate din nou, iar sprâncenele capătă o culoare proaspătă și luminoasă. Mai mult, corecția prelungește durata efectului prin injectarea repetată a pigmentului. Se recomandă efectuarea corecției aproximativ la o lună de la ședința inițială de microblading – exact când pielea s-a vindecat complet și s-a adaptat la pigment. Durata ședinței de corecție depinde de starea sprâncenelor. În unele cazuri poate fi necesar doar să se contureze parțial firele de păr, iar în altele trebuie desenate din nou. Totul este individual. În medie, ședința durează între 1-1,5 ore. Costul corecției constituie, de obicei, 50% din costul procedurii de microblading sprâncene.

Tehnica de micropigmentare care a înlocuit tatuajul

În prezent, microblading sprancene continuă a fi o tehnică foarte solicitată. De fapt, atunci când este realizată în mod profesionist, rezultatul oferă femeilor încredere în sine. Efectul microbladingului nu doar că acoperă orice defecte, inclusiv cele legate de vârstă, ci și accentuează forma sprâncenelor, făcându-le frumoase, îngrijite și aranjate.

Mai mult, tehnica fir cu fir vă permite să experimentați, puteți să o îmbinați cu alte tehnici de micropigmentare disponibile și la fel de populare. Așadar, pentru a obține un efect superb, este important să vă consultați în detaliu cu artistul tatuator, să luați în considerare opiniile experților și să o combinați cu propriile preferințe.

Autor – Ksenia Kobilianskaia
Master de Top/fondatorul studioului
Abonează-te la rețelele noastre de socializare și la canalul YouTube.
Avem mult conținut interesant

Crearea si promovarea site-urilor